houten kozijnen

Houten kozijnen

Heeft u oude houten kozijnen en denkt u erover na om deze te vervangen? Of wilt u een nieuw houten kozijn laten plaatsen in uw woning? Wij helpen u graag. Op deze vindt u meer informatie over houten kozijnen, het vervangen en plaatsen, de mogelijkheden en de prijzen. Wilt u nieuwe houten raamkozijnen laten plaatsen of uw huidige ramen laten vervangen?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt een aantal gratis offertes met scherpe prijzen van bedrijven uit uw regio. Vergelijk de aanbiedingen en kies ook de expert die het beste bij u past.

De voordelen van onze dienstverlening

  • U ontvangt snel een reactie
  • Bespaar door gratis offertes te vergelijken
  • Het aanvragen van offertes is gratis en vrijblijvend
  • Altijd een vakman uit de buurt

Waarom houten kozijnen plaatsen?

Houten raamkozijnen geven een unieke en natuurlijke uitstraling en karakter aan uw woning. Elk kozijn van hout is uniek door de nerfstructuur. Een houten raamkozijn kunt u gemakkelijk bewerken en veranderen van kleur.

Wist u dat u kunt kiezen uit zachthouten en hardhouten raamkozijnen? Hardhout wordt voornamelijk gebruikt voor kozijnen aan de buitenkant van een woning. Zachthout is meer geschikt voor een kozijn binnenshuis, bijvoorbeeld voor deuren. De levensduur van een hardhouten raamkozijn is ongeveer 40 tot 75 jaar.

Hout is daarnaast gemakkelijk te repareren, in tegenstelling tot aluminium of kunststof kozijnen. Het is wel noodzakelijk dat u regelmatig onderhoud uit laat voeren om de kwaliteit goed te houden en houtrot te voorkomen.

  • Warme en authentieke uitstraling.
  • Duurzaam en lange levensduur.
  • Veel mogelijkheden qua kleur en stijl.
  • Gemakkelijk te vervangen.

Wanneer houten kozijnen vervangen?

Kleine beschadigingen of kleine plekken met houtrot kunt u eenvoudig laten repareren. Het is dan niet nodig om een geheel raam te vervangen.

Wanneer het houtrot zich echter over het merendeel van het kozijn heeft verspreid, is het verstandig om het raam te vervangen. Na verloop van tijd kunnen er ook naden of kieren ontstaan. Wanneer de kwaliteit te veel verslechterd is het onvermijdelijk om uw kozijnen te vervangen.

Heeft u nog enkelglas of dubbel glas? Door uw houten raamkozijn te vervangen met kozijnen met hoogrendementsglas profiteert u van een grote energiebesparing. Met goed onderhoud kunt u overigens de levensduur verlengen. Controleer uw raamkozijn regelmatig op beschadigingen en reageer direct wanneer u een beschadiging constateert.

Prijzen houten kozijnen

Wilt u uw kozijnen laten vervangen en een nieuw houten raamkozijn laten plaatsen? Dan bent u waarschijnlijk ook benieuwd naar de kosten van een raamkozijn.

De prijzen zijn afhankelijk van een aantal factoren. Een vast raam van 80 bij 120 cm kost gemiddeld €331,-. De prijzen van een raam die u kunt openen of kiepen zijn ongeveer €475,-.

Wilt u liever een groter vast raam van 120 bij 180 cm? Dan bent u ongeveer €637,- kwijt. Dit is inclusief isolatieglas, maar exclusief de BTW en de montage van het raam.

Benieuwd naar de prijzen voor uw ramen? Vraag dan gratis offertes aan via het offerteformulier en krijg meer informatie.

Prijstabel: houten kozijnen

Soort raamkozijn Afmetingen Totaalprijs (inclusief isolatieglas)*
Vast 80×120 cm €331,-
Draai-kiep 80×120 cm €475,-
Vast 100×120 cm €414,-
Draai-kiep 100×120 cm €594,-
Vast 120×180 cm €637,-
Draai-kiep 120×180 cm €961,-

Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. BTW en kunnen per leverancier verschillen.

Meer weten over de prijzen van houten kozijnen?

Vraag meerdere gratis offertes aan. Vergelijk en bespaar op de kosten!

houten kozijn

Welke factoren beïnvloeden de totaalprijs?

De totaalprijs wordt onder andere beïnvloedt door de beglazing die u kiest. Voor een optimale isolatie is HR+++ de beste keuze, maar ook HR++ is erg geschikt. Hoogrendementsbeglazing heeft een hoge isolatiewaarde en u bespaart hier uiteindelijk veel mee op uw energierekening. Daarnaast is de houtsoort ook van invloed op de prijzen. Hardhout zoals Merbou of Meranti is duurder in aanschaf, maar gaat langer mee dan zachthout zoals grenen en vuren. De kosten worden verder beïnvloedt door de montagekosten voor het plaatsen, de arbeidskosten, het benodigde materiaal en het soort raam.

hout raamkozijn

Verschillende houtsoorten

Er zijn verschillende houtsoorten mogelijk voor uw raam. Allereerst moet u een keuze maken tussen een hardhouten raamkozijn of en zachthouten kozijn. De term hard- en zachthout zegt niets over de hardheid van het hout, maar over de structuur. Hardhout is gemaakt van loofbomen en heeft een compacte structuur. Populaire soorten hardhout zijn Merbau, Meranti, eiken en Afzelia. Zachthout wordt gemaakt van naaldbomen. Voor zachthout kozijnen worden vaak grenen, vuren of lariks gebruikt. Voor de buitenkant van een woning wordt meestal hardhout gebruikt. Dit sterke hout is beter bestand tegen de weersinvloeden en gaat langer mee dan zachthout.

Hardhouten kozijnen

De levensduur is afhankelijk van de kwaliteit van het hout en het soort hout. Hardhouten kozijnen gaan gemiddeld 40 tot 75 jaar mee. Hoe beter de kwaliteit van het hout, hoe duurzamer het hout is. Hardhout wordt verdeeld in verschillende duurzaamheidklassen. Zo is Afzelia klasse 1 en eiken klasse 2. Het voordeel van hardhout is dat het goed bestand is tegen weersinvloeden. Hierdoor zal het met goed onderhoud minder snel gaan rotten of schimmelen. Hardhouten raamkozijnen hebben daarnaast een hogere isolatiewaarde en bieden een goede bescherming tegen geluidsoverlast.

Onderhoud

Waarbij kunststof vrijwel geen onderhoud nodig heeft, is het bij houten kozijnen noodzakelijk om regelmatig onderhoud te plegen. Alleen met goed onderhoud bent u verzekerd van een lange levensduur. Wij raden aan om jaarlijks uw ramen te controleren op houtrot, beschadigingen of andere problemen. Komt u houtrot of beschadigingen tegen? Laat dit dan direct repareren door een vakman. De verf op uw raamprofielen moet u één keer per vijf jaar vernieuwen. Bij zachthouten kozijnen is het zelfs verstandig om dit om de twee jaar te doen. Maak daarnaast uw ramen af en toe schoon met een sopje, zodat er geen vuil of andere aanslag op kan hechten.

schilderen raamkozijnen

Hoe vaak houten kozijnen schilderen?

Het hout moet u regelmatig opnieuw schilderen. Wij raden aan om een hardhouten kozijn te laten bijwerken na vijf jaar. Voor zachthouten kozijnen is het verstandig om deze eens per twee jaar te laten schilderen.

Heeft u last van scheurtjes of blaasjes in de verf? Of bladdert de verf eraf? Schuur dan uw kozijn eerst helemaal glad voordat u gaat beginnen met schilderen. Het verfwerk beschermt het raam tegen invloeden van buitenaf zoals regen, zon en wind. Daarnaast voorkomt het rot in het hout.

plaatsen houten raamkozijn

Houten kozijnen plaatsen: het proces

Het vervangen en plaatsen vereist veel vakkennis en nauwkeurigheid. Het is zeker aan te raden om hiervoor een vakman in te schakelen. Met een kozijnenspecialist bent u verzekerd van een hoge kwaliteit en de juiste afwerking. Allereerst verwijdert de vakman de oude raamkozijnen. Daarna controleert hij of het nieuwe kozijn in de sponning past of dat er een kleine aanpassing nodig is. Daarna kan er begonnen worden met het plaatsen van het nieuwe raamkozijn. Hierbij is het van belang of er een stelkozijn aanwezig is of niet, dit beïnvloedt de manier van werken. Na het plaatsen, werkt de vakman alles netjes af door te kitten, vochtrubbers te plaatsen en het raamkozijn goed in te stellen.

gratis offertes aanvragen

Gratis offerte aanvragen

Wilt u graag uw oude houten kozijnen laten vervangen? Wilt u uw houten kozijnen laten schilderen? Wilt u meer informatie over de mogelijkheid tot het op maat maken van uw kozijn? Of wilt u een nieuwe kozijn laten plaatsen door een erkende vakman? Vul dan het contactformulier in. De specialist uit ons netwerk staan ook voor u klaar om uw ramen te onderhouden of te schilderen. U ontvangt meerdere gratis offertes toe van bedrijven bij u uit de buurt. U hoeft verder niets meer te regelen en kunt u op uw gemak de offertes met elkaar vergelijken. Bespaar ook op uw kozijn en vraag vandaag nog offertes op!