Trap zandstralen

Is uw houten trap toe aan een opknapbeurt, wilt u graag alle oude verflagen verwijderen of uw trap compleet renoveren? Door uw trappen te laten zandstralen, worden ze weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht en kunt u de trappen afwerken zoals u wilt. De trap zandstralen gebeurt door op hoge druk straalmiddel op het hout te spuiten. Na de behandeling met het straalmiddel kunt u het hout nog vernissen, oliën of verven, zodat alles weer als nieuw is. Benieuwd naar de prijs?

Start nu uw gratis offerteaanvraag.

Meer over het zandstralen van uw trap leest u hieronder. Voor een traprenovatie door middel van zandstralen kunt u contact opnemen met ons.

trap zandstralen

Wilt u uw houten trap renoveren?

Neem contact op voor alle mogelijkheden voor het zandstralen van uw trap!

Hoe werkt het zandstralen van de trap?

Het zandstralen is hele geschikte manier om trappen van hout te renoveren. Onder hoge druk wordt er een straalmiddel op het hout gespoten. Afhankelijk van de staat van de trappen en de houtsoort wordt er een straalmiddel gekozen, meestal is dit een heel fijn zand. Door het stralen wordt het hout heel licht en gelijkmatig geschuurd, tot het weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht is. Metaal kan ook gezandstraald worden, voornamelijk om roest en verf te verwijderen.

Voordeel ten opzichte van schuren, is dat het veel efficiënter en sneller werkt en daarnaast kan het zand overal tussenkomen. Met schuren zijn lastige hoekjes of versieringen moeilijk te bereiken, met het stralen met zand is dat geen probleem.

Geschikte houtsoorten

Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor een behandeling door middel van zandstralen. Het is uitermate geschikt voor hardere houtsoorten van loofbomen, zoals eiken en beuken, want die zijn tegen de kracht van het zand bestand. Omdat er een hoge druk gebruikt wordt, is het iets minder geschikt voor zachtere houtsoorten zoals grenen. Deze kunnen soms beschadigd raken door het zandstralen. In sommige situaties is er nog wel wat mogelijk voor de behandeling van zachtere houtsoorten, dit kan soms door de druk te verlagen. U kunt dit altijd overleggen met de vakman. Hij kan u meer vertellen over de mogelijkheden voor deze houtsoorten.

Metaal zandstralen

Heeft u een trap met houten treden en leuningen, maar is de balustrade van metaal? Ook dan is het geen probleem om de gehele trap te renoveren. Metaal zandstralen is namelijk erg geschikt om roest en oude verflagen van het metaal te verwijderen. Het hout en metaal worden apart van elkaar gezandstraald voor het beste resultaat. Het metaal kan na het zandstralen in elke gewenste kleur geverfd worden of voorzien worden van een laklaag. Zo kunt u zowel de traptreden, als de leuningen op elkaar afstemmen. De vakman kan u meer vertellen over de kosten om zowel het metaal als het hout op te knappen.

Trap zandstralen: de werkwijze

  • Voordat een trap gezandstraald kan worden, moeten er eerst wat voorbereidingen getroffen worden. Er komt altijd veel stof vrij en daarom moet de ruimte goed afgesloten worden. De vakman zal alles afplakken, zodat u geen last heeft van het stof in de rest van uw woning.
  • Daarna kan er begonnen worden met het zandstralen van uw trap. Afhankelijk van de houtsoort wordt er een straalmiddel gekozen, dit is meestal een heel fijn zand. Daarnaast wordt de afstand en de hoogte van de druk waarmee het straalmiddel op het hout wordt gespoten bepaald.
  • Na de behandeling wordt alles weer opgeruimd en schoongemaakt en kan uw trap eventueel nog verder worden afgewerkt. Afhankelijk van de grootte en het werk wat er moet gebeuren, is de vakman ongeveer één tot twee dagen aan het werk. Moet er daarna ook nog gelakt, gebeitst of geverfd worden? Dan duurt het nog iets langer.

 

Zelf doen of uitbesteden?

De trap zandstralen is echt vakmanschap en niet aan te raden om zelf te doen. Niet alleen heeft u de juiste apparatuur nodig, u moet ook bepalen welk straalmiddel er geschikt is voor het materiaal. Het is nauwgezet en gespecialiseerd werk. Met het verkeerde straalmiddel of verkeerd gebruik van de apparatuur, kan het hout flink beschadigd raken.

De vakmannen waar wij u mee in contact kunnen brengen, weten precies wat ze moeten doen, hoe hoog de druk moet zijn en hoe ze het beste resultaat krijgen. Daarnaast ruimen zij alle stof en zand weer op na het stralen en hoeft u verder niets te doen.

Doet-het-zelf of de vakman? Ga voor de vakman! Bespaar door gratis en vrijblijvend offertes te vergelijken.

houten trap afwerken na zandstralen

Trap afwerken na het zandstralen

Wanneer uw trap gezandstraald is, kunt u de trap daarna nog verder laten afwerken voor het beste eindresultaat. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden en de vakman kan u hier altijd advies in geven.

  • Olie geeft een heel natuurlijk resultaat, waarbij de structuur van het hout nog goed zichtbaar is, maar lak is ook een populaire keuze.
  • Daarnaast is het ook altijd mogelijk om de trap te behandelen met vernis, te beitsen of te verven in een andere kleur. Omdat uw trap na het zandstralen in de oorspronkelijke staat terug is gebracht, is er veel mogelijk qua uitstraling en kleuren.
zandstralen kosten

Prijs van zandstralen

De kostprijs per vierkante meter van deze behandeling is voornamelijk afhankelijk van de huidige staat en de grootte van de trap. Daarnaast wordt er ook gekeken naar andere zaken, zoals de hoeveelheid lagen die er verwijderd moeten worden, of de trap gemakkelijk bereikbaar is en of er versieringen of andere ornamenten op zitten.

De gemiddelde prijs om uw trap te zandstralen ligt tussen de €30,- en de €40,- per vierkante meter. Dit is inclusief de arbeidskosten. Hiervoor komt er iemand bij u langs om de ruimte af te plakken, om te zandstralen en alles wordt weer voor u opgeruimd. Wilt u hem ook nog graag laten verven, vernissen, beitsen of oliën? Dan kunnen wij u hier ook verder mee helpen.

Voordelen trap zandstralen

Zandstralen is een ideale manier om trappen van hout te renoveren. Door het gebruik van straalmiddel wordt alles geschuurd, zelfs de lastige hoekjes en versieringen worden meegenomen. U hoeft verder helemaal niets meer te schuren, dit wordt allemaal gedaan. De trap is na het stralen klaar om verder afgewerkt te worden door hem bijvoorbeeld te oliën of te vernissen.

  • Efficiënt en snelle manier van schuren
  • Ook geschikt voor lastige hoekjes en versieringen
  • Niet alleen voor hout, maar ook voor metaal

Besparen? Vergelijk offertes!

Wilt u uw houten traptreden renoveren voor een lage prijs? Of wilt u meer weten over de kosten van het zandstralen van de trap? Wij helpen u graag verder. Neem contact op met ons en dan brengen wij u in contact met een aantal specialisten bij u in de buurt. Gebruik het contactformulier en neem contact met ons op.

De bedrijven in ons netwerk nemen contact met u op en maken een gratis offerte voor het zandstralen van de trap. U kunt op uw gemak de offertes en de kosten met elkaar vergelijken en zo de juiste keuze maken voor de renovatie van uw traptreden en -leuningen.