Trap bekleden met hout

Is uw trap beschadigd, versleten of toe aan vervanging? Door uw trap opnieuw te bekleden met hout ziet de trap er snel weer als nieuw uit. Benieuwd naar de exacte prijzen van het bekleden van uw trap?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Trappen die zijn bekleedt met houten bekleding zien er niet alleen erg mooi uit, maar gaan ook jaren mee. Houten trappen slijten niet snel en zijn daarnaast kras- en stootvast. Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden en de verschillende houtsoorten. Daarnaast vertellen we u meer over de gemiddelde kosten en de factoren die de totaalprijs beïnvloeden.

trap bekleden met hout

Uw trap een nieuwe look geven met houten trapbekleding?

Maak gebruik van ons netwerk en laat uw houten trapbekleding professioneel aanleggen.

Voordelen trap bekleden met hout

De reden dat nog veel mensen kiezen voor echt hout om de trap opnieuw mee te bekleden is de warme en authentieke uitstraling dat het materiaal geeft. Een betonnen trap is bijvoorbeeld erg koud. Dit heeft u niet met houten bekleding.

Hout is daarnaast uniek, elke plank is weer anders door de houtnerf en de structuur. U heeft de keuze uit verschillende soorten hout. Bijvoorbeeld eiken, maar ook mahonie of beuken is mogelijk.

Na het bekleden geeft u het hout eenvoudig een nieuwe kleur door het te schilderen. Of kies voor bewerken met olie om de natuurlijke kleur te behouden. De voordelen van hout:

  • Warme en natuurlijke uitstraling;
  • Duurzaam;
  • Kras- en stootvast.
trapbekleding hout

Wat zijn de kosten?

Wanneer u uw trap opnieuw wilt bekleden met hout, heeft u deze keuze uit verschillende houtsoorten. Vurenhout is de goedkoopste optie. De gemiddelde kosten voor trapbekleding met vurenhout zijn €925,-. Houd nog wel rekening met de montagekosten van ongeveer €500,-. Eikenhout is de duurste optie, maar deze houtsoort gaat zeer lang mee.

De totale kosten inclusief montage voor trapbekleding met eiken is gemiddeld €3.100,-. Bekijk meer gemiddelde prijzen in de prijstabel. De totaalprijs is afhankelijk van de soort trap die u heeft, een dichte of open trap, en het aantal treden. Daarnaast is natuurlijk ook de vorm van belang.

Kosten houten trapbekleding

Materiaal Gemiddelde materiaalkosten per trap * Gemiddelde kosten incl. montage*
Vurenhout €925,- €1.425,-
Beukenhout €1.800,- €2.300,-
Mahoniehout €2.200,- €2.700,-
Eikenhout €2.600,- €3.100,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten voor (incl. btw) van een trap met 13 a 14 treden. 13 tot 14 treden. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Er zijn meerdere factoren die de prijs beïnvloeden. De grootste factoren die de prijs beïnvloeden zijn de vorm en de type trap. Zo zijn rechte trappen eenvoudiger te bekleden dan trappen met een ronding.

Ook het type hout is van invloed op de uiteindelijke prijs. Eikenhout is bijvoorbeeld duurder dan beukenhout, maar gaat wel een stuk langer mee. Daarnaast moet u ook rekening houden met de arbeidskosten en de voorrijkosten. Door te kiezen voor een vakman bij u uit de regio bespaart u op de voorrijkosten.

Tot slot wordt de totaalprijs beïnvloedt door de extra opties zoals een trapleuning, verlichting en antislip.

Verschillende soorten hout

U heeft de keuze uit verschillende soorten hout. Wilt u bijvoorbeeld een lichte trap? Kies dan voor vuren- of beukenhout. Mahonie en eiken zijn donkerder en hebben een warmere gloed. De uiteindelijke kleur kunt u nog beïnvloeden met het oliën, hierdoor is het ook mogelijk om voor een iets grijze tint te gaan. Eiken is zeer stoot- en krasvast, hierdoor heeft u minder snel last van beschadigingen. Daarnaast is het slijtvast. Het voordeel van mahonie hout is dat het goed te bewerken is. Rubberwood is nog niet zo bekend als materiaalsoort, maar is zeer geschikt voor trapbekleding omdat het enorm slijtvast is. Let ook op keurmerken zoals het FSC-keurmerk voor een duurzaam houtsoort. Lees op de website van het FSC, het Forest Stewardship Council, meer over dit keurmerk.

Vurenhout

Vurenhout komt van de fijnspar, een naaldboom, en is zeer goed verkrijgbaar. Het is één van de goedkoopste houtsoorten. Er zijn verschillende kleurnuances verkrijgbaar, van heel licht tot lichtbruin. Vurenhout is vaak te herkennen aan de duidelijke houtstructuur. Het nadeel van vurenhout is dat het meer onderhoud vereist om de levensduur te verlengen.

Rubberwood

Rubberwood is zeer sterk en geschikt voor trappen. Het beschikt over veel eigenschappen van hardhout, maar is een stuk goedkoper. De trapbekleding van rubberwood wordt vaak afgewerkt met vernis of beits. Het is afkomstig van de rubberboom en wordt steeds vaker gebruikt voor interieur en meubels. Ander voordeel is dat het materiaal lang mee gaat.

Beukenhout

Beukenhout heeft een lichte kleur en is gemakkelijk te bewerken, zowel machinaal als met handgereedschap. Voordeel van beuken is dat het een niet bedreigde boomsoort is en dat het goed verkrijgbaar is in allerlei diktes. Trappen van beukenhout gaan lang mee. Het nadeel van beuken is dat deze houtsoort ‘werkt’ na het plaatsen en kan vergelen. Beits of een olie helpt goed tegen het vergelen.

Mahoniehout

Mahonie is zeer duurzaam en staat bekend om de donkere roodbruine kleur. De trap krijgt hierdoor een mooie warme en chique uitstraling. Ook deze houtsoort is goed te bewerken, waardoor het zeer geschikt is voor het maken van trapbekleding. Ander voordeel is dat het niet snel kromtrekt. Nadeel is dat het slecht olie opneemt, maar dit is vaak ook niet nodig vanwege de duurzaamheid.

Eikenhout

Eiken is een zeer populair houtsoort voor het bekleden van een trap. Eiken heeft een uitstekende kwaliteit, slijtvast en duurzaam. Een eiken trap gaat jarenlang mee. Daarnaast heeft u de keuze uit vele kleuren, van licht tot heel donker. Nadeel van eikenhout is dat uitlogend looizuur voor zwarte vlekken kan zorgen.

trap houtlook

Trap bekleden met hout?

Schakel een trappenspecialist in. Vraag gratis offertes aan via het offerteformulier!

Echt hout of houtlook?

Tegenwoordig zijn er allerlei producten beschikbaar met een houtlook. Men bekleedt de trap dan opnieuw met laminaat, vinyl of PVC dat op echt hout lijkt.

Toch is het verschil vaak te zien. Producten met een houtlook missen net dat beetje extra dat echt hout zo mooi maakt. De warme en natuurlijke uitstraling bijvoorbeeld. Echt hout is uniek. Elke plank heeft een andere houtnerf en andere structuur, dit gevoel is niet na te bootsen.

Laminaat met een houtlook is niet uniek, maar gemaakt in een fabriek. Voordeel van PVC of een ander materiaal met een houtlook is dat u er minder onderhoud aan heeft. Echt hout moet onderhouden worden om mooi te houden en de levensduur te verlengen.

Hoe gaat de vakman te werk?

Benieuwd hoe de vakman te werk gaat? Wij vertellen u er graag meer over. Eerst is het belangrijk dat de oude trapbekleding verwijderd wordt. De vakman verwijdert niet alleen de bekleding, maar ook alle lijmresten. Daarna worden de treden op maat gemaakt. Hiervoor gebruikt de vakman een trapspin en een zaag. Een trapspin is een handig hulpmiddel die het mogelijk maakt om ook de maten van een ronding op te meten.
Wanneer alles opgemeten is en op maat gezaagd is, is het tijd om de treden te bevestigen op de trap. De treden worden vastgeplakt met speciale lijm. Belangrijk is dat er voldoende lijm wordt gebruikt, maar ook weer niet teveel. Te veel lijm komt namelijk via de naden naar boven en kan vlekken achterlaten. De vakman zorgt ervoor dat alles netjes is afgewerkt en dat alle randen en hoekjes goed op elkaar sluiten.

Zelf doen of uitbesteden?

Denkt u er over na om uw trap zelf te bekleden? Wij vertellen u graag waarom het inhuren van een vakman een verstandige investering is. Een doe-het-zelf project lijkt misschien in eerste instantie goedkoop, maar vaak maakt u vele extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan het gereedschap dat u nodig heeft zoals een trapspin voor het opmeten. De vakman heeft al het gereedschap in huis, u hoeft niets aan te schaffen. Daarnaast gebeurt het vaak dat men begint aan het bekleden, maar dat het toch niet lukt. De traptreden komen niet goed uit, er zitten grove naden tussen of de treden passen helemaal niet. Wanneer alles aangepast moet worden bent u vaak een stuk duurder uit.

Voordelen inschakelen vakman

Het inschakelen van een vakman heeft vele voordelen. De trapspecialist heeft bijvoorbeeld veel ervaring en vakkennis. Hij weet precies wat er wel en niet kan en geeft u graag deskundig advies. Daarnaast is het opnieuw bekleden een stuk sneller afgerond wanneer u een specialist inhuurt. U geniet snel van uw vernieuwde trap. De belangrijkste voordelen van een vakman:

  • U profiteert van de kennis en advies van de vakman.
  • De klus is snel geklaard door de ervaring van de vakmannen.
  • U hoeft niet allerlei duur gereedschap of materiaal aan te schaffen.
trap bekleden hout kosten

Gratis offertes aanvragen

Wilt u uw trap opnieuw met echt hout laten bekleden door een vakman? Vraag dan gratis en vrijblijvende offertes met scherpe prijzen aan via het offerteformulier. U ontvangt spoedig een aantal offertes van trapspecialisten bij u uit de buurt. Vergelijk de aanbiedingen op uw gemak op basis van de kosten en de voorwaarden. Zo kiest u eenvoudig de beste specialist voor uw klus. Hout is zeer geschikt voor de bekleding van een trap. Het is duurzaam, gaat lang mee en heeft een warme uitstraling. Profiteer ook van de voordelen en bekleed uw trap!