Trap bekleden met laminaat

Wilt u uw trap een andere uitstraling geven, dan is het mooi om uw treden te voorzien van laminaat. Het bekleden met laminaat geeft een mooie, strakke uitstraling. Niet op elke trap kan laminaat gelegd worden, het moet een dichte trap zijn. Hebt u thuis een dichte trap, dan renoveert u uw traptreden door middel van eikenhout of laminaat overzettreden. Voor u in 9 stappen uitgelegd hoe het betreden van een trap met eikenhout of laminaat in zijn werk gaat. Roept u liever de hulp in van een vakman? Vraag dan gerust diverse offertes aan bij het netwerk Van der Kolk. Wij werken louter met erkende specialisten in trapbekleding!

Trap bekleden met laminaat

Vergelijk meerdere vrijblijvende offertes via Van der Kolk

Een handig doe het zelf plan voor het leggen van laminaat. Liever een specialist inschakelen? Vraag vrijblijvend offertes aan.

Voor- en nadelen

Trapbekleding van laminaat of eikenhout geeft een warme uitstraling aan de trap. Het zal niet snel slijten en blijft lang mooi. Het eikenhout kunt u na verloop der tijd zelf nogmaals bijwerken of voorzien van een andere kleur. Een nadeel van deze trapbekleding is dat het erg glad kan zijn, vooral als u alleen sokken draagt. Gelukkig is het eikenhout al voorzien van een antislip laag en kan het laminaat ook worden voorzien van deze laag.

Stap 1: Alle voorbereidingen

Bekijk eerst hoeveel rechte treden uw trap heeft en kijk daarna naar het aantal die een bocht vormen. Maak hierna ook de keuze voor eikenhout of laminaat. De eikenhouten overzettreden kunt u in iedere gewenste kleur lakken, bovendien zijn deze ook al voorzien van een antislip laag. Kiest u voor laminaat, dan kunt u de zijkanten van de trap afwerken met kantenband. De stootborden zijn in verschillende varianten verkrijgbaar, wit of wengé laminaat. De keuze is afhankelijk van het soort trapbekleding dat u kiest. De eiken stootborden zijn voorzien van een eiken en een witte kant. U kunt er voor kiezen om een hele eiken trap te nemen, of om de stootborden wit te laten.

Voordat u van start gaat met het bekleden en u de overzettreden kunt monteren, moet de ondergrond vlak en schoon zijn. Verwijder oude trapbekleding en lijmresten en schuur de trap daarna op. Met een plamuurmes of lijmrestenverwijderaar haalt u alle lijm weg. Hebt u al deze handelingen uitgevoerd en hebt u een keuze kunnen maken in trapbekleding, dan moet er nog één ding gedaan worden. Alle treden moeten genummerd worden, dat maakt het werken straks een stuk gemakkelijker.

Stap 2: Traptreden inmeten

Het is gemakkelijk om eerst alle treden in te meten en uit te zagen. Begin daarom nog niet gelijk met het vast lijmen. Controleer na het zagen of u goed hebt gemeten door de stukken te plaatsen. Een herhaaldelijke meet fout zou zonde zijn van alle overzettreden.

Voor het inmeten van de treden gebruikt u een trapspin, deze schroeft u op de traptree die u wilt meten. Zet vervolgens twee poten buitenste poten vast in de hoeken, draai deze poten vast. Voor de zekerheid kunt u ook in het midden van de tree nog twee poten uitzetten tegen het stootbord aan. Hebt u alle poten vastgezet, dan kunt u de trapspin weer losschroeven.

Stap 3: Treden zagen

Nadat u de trapspin hebt losgeschroefd van de trap, kunt u deze op de te zagen overzettree leggen. Teken nu het eindpunt van deze pennen af met een potlood en trek met een liniaal een rechte lijn tussen deze punten.

Stap 4: Overzettrede op maat zagen

Nu u de lijn hebt getekend, kunt u hem op maat zagen, doe dit wel met de antislip laag erop. Begin op de bovenkant te zagen, dit voorkomt namelijk versplintering. Gebruikt u een decoupeerzaag, gebruik dan voor deze klus een duwzaagje waar de tanden van naar beneden staan. Is de trede uitgezaagd, zet het nummer van de gemeten trede ook op de uitgezaagde overzettrede.

Stap 5: Lijmen

Voor het inmeten maakte het niet uit waar u begon, voor het lijmen maakt dit wel uit, begin namelijk bovenin om te voorkomen dat u straks over de gelijmde treden te lopen. Breng vervolgens montagekit aan op de trede, breng het ook aan op de neus van de trede. Zoek vervolgens de overzettrede met het corresponderende nummer op de traptrede zelf. Duw de overzettrede stevig vast op de trap. Let er wel op dat de treden 24 uur rust moeten hebben en u er niet overheen kunt lopen. Om toch een doorgang naar boven te creëren, kunt u de treden om en om leggen, eerst de even en 24 uur later de oneven nummers. Zo hoeft u niet over te treden te lopen die pas gelijmd zijn. Op deze manier zorgt u ervoor dat het bekleden in één keer goed verloopt.

Stap 6: Stootborden

Nu moet het stootbord nog gemonteerd worden. Meet eerst de breedte- en de lengtematen op. Teken deze maten af op het stootbord en zaag hem op maat. Voordat u hem op zijn plek lijmt, moet u wel eerst weten of hij goed op maat is. Plak daarom aan beide klanten van het bord een stuk tape dat uitsteekt. Plaats het bord op zijn plek, aan de stukken tape trekt u hem weer los. Past het stootbord op de plek, dan kunt u ook deze vast zetten met montagekit.

Stap 7: Afwerklijsten

Nadat u alle stootborden hebt geplaatst, moet u ook deze 24 uur met rust laten. Nu hoeft u alleen de afwerklijst nog op maat te zagen. Lijm de lijst vast en laat deze net als de stootborden 24 uur rusten. Met de afwerklijst kunt u ook de onderkant van de trapneuzen, of de zijkant die zichtbaar blijven netjes afwerken.

Stap 8: Laminaat treden

Laminaten treden hoeven voor de rest niet afgewerkt te worden, ze moeten echter nog wel voorzien worden van antislip trips. Voordat u deze strips op de treden plakt, moet de ondergrond vetvrij gemaakt worden. Gebruik hiervoor een passend schoonmaakmiddel. Het bekleden zit er bijna op, alleen stap negen rest u nog.

Stap 9: Eiken overzettreden afwerken

Hebt u voor een eikenhouten trap gekozen, dan moet deze nog wel afgewerkt worden. Schuur de treden en lijsten licht op en breng lak of een wax-olie aan. Laat dit vervolgens 6 uur lang drogen. Het bekleden is nu afgerond. Bent u niet tevreden over het resultaat of heeft u vragen? Neem dan gersut contact op met Van der Kolk. Wij helpen u graag op weg.

Gratis offertes aanvragenTraprenovatie of nieuwe trap (*)

Gewenst materiaal (*)

Omschrijving (*)


Gewenste eerste werkdag (*)


HPL of CPL laminaat?

U hebt keuze als het gaat om laminaat, er zijn namelijk verschillende soorten. Laminaat wordt opgebouwd uit vier lagen, een kunststof onderlaag, een drager, een laagje bedrukt papier en een kunststof toplaag. Nu hebt u keuze uit een CPL (Continious Pressed Laminate) of een HPL (High Pressured Laminate) versie. Deze twee varianten verschillen qua opbouw niet heel veel met elkaar, alleen de toplaag is iets anders. De CPL variant heeft een iets dunnere toplaag als de HPL versie, want bij de CPL versie komt de toplaag van een rol. Dit maakt de productie gemakkelijker en hierdoor is deze variant goedkoper. De HPL variant is een stuk sterker en wordt ook anders opgebouwd. De toplaag is namelijk harder want dit bestaat namelijk uit meerdere lagen waardoor het harder is en tegen een stootje kan.

Prijzen

De prijs voor een traprenovatie met laminaat is afhankelijk van diverse factoren. Zo zal het type laminaat dat wordt gelegd van invloed zijn op de totaalprijs. Ook de moeilijkheidsfactor van het project is een factor. Zo zal een rechte trap minder tijd kosten om te bekleden dan een tweekwartstrap. Wanneer u ervoor kiest om het renoveren van de trap zelf uit te voeren kan u aardig besparen op de totaalprijs. Laat u de trap bekleden door een specialist, dan zullen de prijzen wat hoger uitkomen. De prijzen liggen tussen de €2.000,- en de €3.500,- wanneer u het door een specialist laat uitvoeren. U kunt echter wel geld besparen door van te voren veel werk uit te voeren. Oude trapbekleding kunt u van te voren al verwijderen en u kunt de trap ook zelf opschuren. De specialisten hoeven dit dan niet meer te doen, dit scheelt hun veel tijd en u veel geld. Benieuwd naar een prijsopgave op maat voor het bekleden? Neem dan contact met ons op via het contactformulier en u vraag vrijblijvend meerdere offertes aan.

Trap bekleden offerte