Trap bekleden laminaat

Bent u zat van de uitstraling van uw trap? Kies er dan voor om uw traptreden te bekleden met laminaat. Geef de treden de uitstraling die past bij uw wensen en interieur. Op deze pagina leest u meer over de voor- en nadelen van laminaat en wat de vakman voor u kan betekenen. Wilt u meer weten over de verschillende mogelijkheden?

Start nu uw gratis offerteaanvraag.

Deze offertedienst is geheel gratis en vrijblijvend, u zit nergens aan vast. U bespaart op de kosten door de aanbiedingen te vergelijken. Kies de beste specialist.

trap bekleden laminaat

Trap laten bekleden met laminaat?

Schakel een trapspecialist in die de klus voor u doet!

trapbekleding laminaat

Voor- en nadelen

Laminaat heeft vele voordelen en wordt daarom vaak gebruikt voor het bekleden van de trap. Daarnaast is het duurzaam en blijft het lang mooi.

Een ander voordeel van laminaat is dat er vele kleuren en designs mogelijk zijn. Zowel lichte kleuren zijn er verkrijgbaar, als een houtlook of zelfs een moderne betonlook. Laminaat is onderhoudsarm. In tegenstelling tot hout hoeft u het niet na een paar jaar te schuren en te verven of te oliën. Het materiaal behoudt de kleur.

Nadeel van het materiaal is dat het glad kan zijn. Daarom is het verstandig om te kiezen voor een antislip coating of om antislip strips aan te brengen.

trap-laminaat

Kosten

Voor de prijs van laminaat is het onder andere belangrijk of u een open of gesloten trap heeft. Het bekleden van een dichte trap met laminaat is iets duurder, omdat u dan te maken heeft met vele stootborden die ook bekleed moeten worden.

Het bekleden van een open trap met laminaat kost gemiddeld €110,- per trede. Een gesloten variant kost gemiddeld €180,- per trede. De prijs is afhankelijk van het aantal traptreden, de kwaliteit van het laminaat en de arbeidskosten.

De gemiddelde prijs voor een open trap van 14 treden inclusief montage, materiaal en btw is €1.540,-. Vul het contactformulier in voor een offerte met exacte prijzen voor de trapbekleding.

Prijs van trap met laminaat bekleden

Materiaal Soort trap Gemiddelde Prijs per trede Gemiddelde totaalprijs*
Laminaat Open trap €110,- per trede €1.540,-
  Gesloten trap €180,- per trede €2.520,-
*Let op: dit zijn gemiddelde kosten inclusief montage, materiaal en btw voor een rechte trap met 14 treden. Vraag voor exacte prijsberekeningen gratis en vrijblijvend offertes aan.

HPL of CPL-laminaat?

Er zijn twee verschillende soorten laminaat: continious pressed laminate (CPL) of high pressured laminate (HPL). Het verschil tussen deze twee soorten zit hem in de toplaag en de manier waarop het geproduceerd wordt. CPL wordt op een rol gefabriceerd en later op een onderplaat, vaak MDF, geplakt. De toplaag van HPL wordt echter op hoge druk op de onderlaag gelamineerd. CPL is iets goedkoper dan HPL, want het kan op grote schaal geproduceerd worden. HPL is echter sterker en heeft een dikkere toplaag. De toplaag bestaat namelijk ook weer uit meerdere lagen. Hierdoor is het sterker en kan het beter tegen een stootje.

Open of gesloten trap?

Het bekleden van een open of gesloten trap vereist een andere techniek. Daarnaast is ook de vorm van belang. Een rechte trap is bijvoorbeeld gemakkelijker te bekleden met overzettreden van laminaat dan een gedraaid model. Bij een open trap plaatst de vakman overzettreden rondom. Hierbij is het belangrijk dat alle verbindingen van de overzettreden goed op elkaar aan sluiten en afgewerkt worden, zodat u er niets meer van ziet. Bij een dichte trap zorgt de vakman niet alleen voor de bekleding van de traptreden, maar ook voor de stootborden. Het is mogelijk om de stootborden een andere kleur te geven dan de traptreden. Dit geeft een mooi effect.

Meerdere kleuren

Een van de grootste voordelen van het bekleden met overzettreden van laminaat is dat u de keuze heeft uit uiteenlopende kleuren en stijlen.

Kies bijvoorbeeld voor laminaat trapbekleding met een houtlook als u de voordelen van laminaat wil, maar de warme en natuurlijke uitstraling van hout.

Bekleden met lichte kleuren is mogelijk, maar ook donkere. Of ga voor overzettreden met een betonlook. Echt beton is hard en koud, dit probleem heeft u niet met trapbekleding van laminaat. Wilt u liever grijs of juist het moderne antraciet?

Met laminaat is dit mogelijk. U merkt het: de mogelijkheden zijn eindeloos! Door de traptreden met dit materiaal te bekleden geeft u uw treden de uitstraling die u wilt.

Welke stappen volgt de vakman?

Benieuwd wat de vakman voor u kan betekenen? Wij vertellen u graag meer over de werkzaamheden van een vakman voor een traprenovatie. De specialist zal altijd eerst beginnen met het verwijderen van de oude bekleding. Daarna worden de traptreden en de stootborden helemaal schoongemaakt. Oude lijmresten of spijkertjes worden verwijderd. Tot slot schuurt de vakman het oppervlak zodat het weer helemaal glad is.

Daarna is het tijd om de treden op te meten. Elke trede wordt apart opgemeten, omdat er kleine verschillen in kunnen zitten. Hiervoor gebruikt de vakman handige hulpmiddelen zoals een trapspin. Het laminaat wordt op maat gezaagd met een fijne decoupeerzaag en bevestigd op de traptreden. Zijn er stootborden? Dan worden deze nu opgemeten en op maat gezaagd. Voor het vastmaken van het laminaat gebruikt de specialist een speciale montagekit.

Stap 1: Traptreden inmeten

Voor het inmeten van de traptreden gebruikt de specialist een trapspin. Hiervoor schroeft hij de trapspin op de traptrede en zet dan de poten uit. Twee poten gaan naar de hoeken en daarnaast worden er nog een aantal poten in het midden uitgezet, tegen het stootbord aan. Na het meten schroeft de vakman de spin weer los en heeft hij de precieze maten.

Stap 2: Nieuwe treden aftekenen

De vakman gebruikt de trapspin met de juiste maten door de spin op de overzettrede te leggen. Daarna tekent hij de lijnen af aan de hand van de poten van de trapspin. Het is zeer belangrijk dat dit secuur en netjes gebeurd. Een fout in het aftekenen, betekent dat u later een trede heeft die niet past of niet goed aansluit.

Stap 3: Overzettrede op maat zagen

Na het inmeten en aftekenen is het tijd om de trede om maat te zagen. Meestal gebruikt de trapspecialist hier een decoupeerzaag voor, maar het is ook mogelijk met een handzaag. De specialist gebruikt altijd een zaag met fijne tanden, zodat er een hele nette zaagrand ontstaat. Om te onthouden om welke trede het gaat nummert de vakman vaak de treden.

Stap 4: Lijmen

Vervolgens plaatst de trapexpert het laminaat op de treden. Hij begint altijd bovenaan, zodat hij niet meer op de treden hoeft te lopen die hij heeft geplakt. Elke trede wordt met speciaal montagekit vastgeplakt. De vakman brengt kit aan op de bestaande trap, maar ook op het laminaat. Daarna duwt hij de trede goed aan.

Stap 5: Stootborden

Bij een gesloten trap brengt de vakman nu de stootborden aan. Hij meet de borden op en zaagt het laminaat op maat.

Voordat hij de borden vastplakt, controleert hij eerst of ze goed passen. De vakman brengt twee stukken tape aan de zijkant, zodat hij het stootbord makkelijk los kan trekken bij het passen. Daarna worden ze vastgeplakt met montagekit.

Stap 6: Afwerklijsten

Tot slot werkt de trapspecialist alles netjes af. Hiervoor gebruikt hij afwerklijsten. Ook deze moeten op maat gezaagd worden. Hiermee bedekt hij de onderkant van de trapneuzen en de zijkanten die zichtbaar zijn.

Na 24 uur is het mogelijk om uw trap weer te gebruiken, dit is belangrijk voor het uitharden van de lijm.

Stap 7: Antislip strips aanbrengen

Om de veiligheid te waarborgen is het verstandig om antislip strips aan te laten brengen. Er zijn verschillende soorten, maten en kleuren verkrijgbaar.

Meestal zijn de strips zelfklevend en plakt de vakman ze netjes en recht op, maar soms worden ze vastgemaakt met lijm.

Trapspecialist inschakelen?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes & bespaar tot wel 40%!

laminaat op trap leggen

Zelf doen of uitbesteden?

Twijfelt u nog of u het bekleden zelf wilt oppakken of dat u een vakman wilt inhuren?

Het bekleden lijkt misschien een eenvoudige klus en goedkoop, toch vereist het veel handigheid en ervaring. Met een vakman gaat het een stuk sneller en kunt u snel weer gebruik maken van uw trap. Daarnaast weet de vakman precies waar hij op moet letten en zorgt hij voor een perfecte afwerking.

Voor het aanbrengen van trapbekleding van laminaat heeft u speciaal gereedschap nodig, bijvoorbeeld een trapspin of decoupeerzaag. Door een specialist in te schakelen hoeft u deze gereedschappen niet zelf aan te schaffen.

laminaat overzettreden plaatsen

Trap bekleden met laminaat? Gratis offertes!

Is uw trap verouderd of versleten? Schakel dan een trapspecialist in voor het aanbrengen van laminaat. De treden zien er dan snel weer als nieuw uit. Kies voor een houten uitstraling, of ga voor het moderne grijs of beton.

Met laminaat heeft u eindeloos veel keuze, er is altijd een kleur of design die past bij uw interieur.

Bespaar op de kosten van het bekleden door offertes te vergelijken. Vul het offerteformulier in voor gratis en vrijblijvende scherp geprijsde offertes. Vergelijk en kies de beste specialist voor het aanbrengen van de trapbekleding!