Houtrot verwijderen bij kozijnen

Kozijnen hebben veel te verduren. Wind, zon en regen tasten uw kozijnen aan. Voor het oog zitten uw kozijnen misschien nog keurig in de verf, maar u moet zich af vragen hoe uw kozijnen er uit ziet onder de verf. Een kozijn kan vaak wel een opknapbeurt gebruiken. Afhankelijk van de situatie en het gebruikte verf is ieder kozijn ongeveer tussen de twee tot vijf jaar toe aan reparatie. Kozijnen van hout kunnen na verloop van tijd gaan rotten. Houtrot laten verwijderen?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Houtrot ontstaat door te veel vocht. Wanneer het houtvochtgehalte meer dan 20% is, loopt het hout risico op vorming van houtrot. Als u last heeft van houtrot en u wilt weten hoe uw dit kan herstellen, dan ben u hier op de juiste pagina. In dit artikel leert u hoe u houtrot kunt verwijderen.

houtrot verwijderen kozijnen

Specialist in houten kozijnen. Vergelijk gratis offertes.

Expert in het op maat maken, inmeten en monteren van houten kozijnen. Vraag nu meerdere offertes aan.

Houtrot herkennen

Houtrot is te herkennen aan een aantal zaken. Allereerst is het te zien als ongeverfd zwart of roestbruinig van kleur is. Dit geeft aan dat het hout rot is. Ook als het hout zacht van structuur is, delen los laten en het hout verzadigd is met vocht is uw hout aan het rotten. Hout dat aangetast is met rot heeft daarnaast te maken met opzwel- en krimpeffecten. Ook als uw verf op het houtwerk afbreekt, gebarsten is of los laat is uw kozijn toe aan een reparatie. Afhankelijk van de mate van rot kan er beslist worden of de kozijnen aan reparatie toe zijn. Sommige houten kozijnen komen er vanaf met een kleine behandelingen en andere moeten geheel vervangen worden.

Gevolgen

Het is van groot belang om houtrot te gaan behandelen voordat het zo erg is geworden dat u het hele kozijn moet vervangen. Deze dure uitgave kunt u voorkomen als u regelmatig onderhoud pleegt en controleert of er op de kozijnen zwakke plekken zijn. Verder gevolgen van houtrot kunnen zijn: het veroorzaken van lekkages. Ook kan de veiligheid van de constructie van de woning verslechteren. Dit betekent dus ook dat het minder veilig is voor de bewoners om in dat huis te wonen. Naast deze twee gevolgen ziet het esthetisch gezien ook niet mooi uit. Hoe u houtrot kunt behandelen of repareren leest u hier onder.

Goed onderhoud

Als u wilt voorkomen dat u (weer) houtrot moet gaan verwijderen, pleeg dan goed onderhoud. Controleer regelmatig op eventueel aanwezige stukken zacht hout. Als u al in een vroeg stadium houtrot herkent, kunt u ernstige problemen voorkomen en zo hoeft u uw kozijn niet te repareren. Voorkomen van rot doet u onder andere ook door het schilderwerk van uw kozijnen goed te onderhouden. Goed schilderwerk beschermt uw hout namelijk tegen het vocht. Verder is een goed ventilatiesysteem ook van belang. Dit zorgt ervoor dat vocht in huis niet in het huis trekt. Goed onderhoud zorgt ervoor dat uw kozijnen geen reparatie nodig hebben en dat uw kozijnen.

houtrot bij kozijnen verwijderen

Stappenplan

 • Stap 1: Om het houtrot te verwijderen, pakt u als eerste de beitel en de hamer. Hiermee steekt u voorzichtig het verrotte hout weg.
 • Stap 2: Pak vervolgens de föhn. Pas op: dit mag geen verfföhn zijn, deze wordt namelijk veel te heet. Blaas nu met de föhn op de plekken waar u het houtrot heeft weggehaald. Zo wordt het schoon en droog. Blaas zo lang met de föhn dat het hout kurkdroog wordt.
 • Stap 3: Door het verwijderen van het houtrot met de beitel en hamer is waarschijnlijk al veel verf verwijderd. Verwijder nu alle resterende verf rondom de rotte plekken met behulp van het afbijtmiddel.
 • Stap 4: Pak vervolgens de houtrotstopper. Gebruik het kleine kwastje om het gemaakte gat te vullen. Een houtrotstopper zorgt ervoor dat het rotproces wordt stopgezet. Dit zorgt er dus ook dat u binnen een half jaar niet weer opnieuw uw kozijn moet herstellen. Laat de houtrotstopper nu goed drogen.
 • Stap 5: Als de houtrotstopper helemaal opgedroogd is, kan het gat worden gevuld. U moet hier de houtrolvuller voor gebruiken. Lees op de verpakking hoe de vuller moet worden klaar gemaakt. Pas op: gebruik maar een kleine hoeveelheid in het begin want deze vuller droogt namelijk snel op. Vul nu het gat met de vuller. Zorg er ook goed voor dat alle kiertjes en naden gevuld worden.
 • Stap 6: Gebruik vervolgens de brede spatel om het gat verder op te vullen. Als u klaar bent, druk dan het vulmiddel goed aan. Verwijder daarna de overtollige resten. De houtrolvuller moet zes tot 8 uur drogen.
 • Stap 7: De volgende dag kunt u het kozijn weer netjes gaan afwerken. Schuur de herstelde plekken glad en werk oneffenheden weg met plamuur. Hierna kunt u de grondverf aan brengen. Als ook dit gedroogd is, kunt u dit stuk een klein beetje opschuren en verven in de juiste kleur.

Benodigdheden

U kunt zelf uw kozijn herstellen na het signaleren van houtrot. Het repareren van deze aantasting is gemakkelijk uit te voeren. U moet het volgende gereedschap hebben om zelf uw houtrot te verwijderen:

 • Beitel
 • Hamer
 • Föhn
 • Afbijtmiddel
 • Kwastje
 • Houtrotstopper
 • Houtrotvuller
 • Brede spatel
 • Plamuur
 • Grondverf
 • Lak
 • Schuurpapier