Kozijnen plaatsen

Een houten kozijn kan lang meegaan, maar het is goed mogelijk dat u op den duur uw houten kozijn wilt vervangen door kunststof of aluminium. Wellicht past de nieuwe beglazing niet en heeft u een stevig kunststof of aluminium kozijn nodig dat het zwaardere glas kan dragen. Ook als het hout rot is zal het vervangen moeten worden. Bent u benieuwd of het zelf vervangen kan worden? Of bent u nieuwsgierig naar de kosten van een kunststof of aluminium kozijn?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Het loont altijd om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Daarom krijgt u van ons niet één maar meerdere offertes toegestuurd. Zo bent u verzekerd van de beste prijs. Wilt u meer informatie? Vul dan snel ons contactformulier in.

kozijnen plaatsen

Zelf kozijnen plaatsen? Bekijk het stappenplan!

Hulp nodig bij het monteren van uw houten of kunststof kozijnen? Vraag gratis offertes aan!

De voordelen van onze dienstverlening

  • U ontvangt snel een reactie
  • Bespaar door gratis offertes te vergelijken
  • Het aanvragen van offertes is gratis en vrijblijvend
  • Altijd een vakman uit de buurt

Zelf doen of uitbesteden?

Wellicht denkt u erover om de nieuwe kozijnen zelf te plaatsen. De moeilijkheidsgraad hiervan hangt af van een aantal factoren. Wilt u een houten-, kunststof of aluminium kozijn? Wordt het in een bestaande muur geplaatst of trekt u zelf een muur op waarin een raam- of deurkozijn in geplaatst moet worden?

Voor een ervaren klusser is het verwijderen en plaatsen niet heel ingewikkeld. Houd er wel rekening mee dat het een hoop tijd en energie kost.

Ziet u het niet zitten, of heeft u geen tijd? Besteedt het dan uit aan een ervaren vakman. Zij zijn ervaren in het plaatsen van houten, aluminium en kunststof kozijnen. Zo weet u zeker dat het op een correcte manier geplaatst is.

Stappenplan: zelf kozijnen plaatsen

Wilt u zelf uw houten of kunststof kozijnen plaatsen? Met het onderstaande stappenplan helpen wij u er doorheen.

Voor het verwijderen van een houten deur- of raamkozijn heeft u de volgende gereedschappen nodig: een reciprozaag, (ijzer) zaag, hamer, beitel, koevoet en schroevendraaiers.

Daarnaast heeft u voor het plaatsen van het nieuwe raamkozijn of deurkozijn nog nodig: een boormachine, tochtrubber, pluggen met schroeven en spijkers, purschuim en kit.

Uiteraard moet u ook de benodigdheden voor een nieuw raam- of deurkozijn in huis hebben. Nieuwbouw? Gebruik dan een stelkozijn.

1: Demontage oude kozijnen

De eerste stap in het proces is het verwijderen van de oude houten kozijnen. Wees hierbij voorzichtig zodat de spouwlatten niet beschadigd raken. Maak met een reciprozaag twee sneden in de zijstijlen. Tik het hout ertussen weg en trek met een koevoet de twee restanten van de houten stijl los. Verwijder het laatste hout met uw handen zonder dat de spouwlat beschadigt. Herhaal dit bij de boven- en onderdorpel maar laat het lood aan de bovenkant zitten. Zaag de spijkers uit de spouwlatten of sla deze plat zodat er niets uitsteekt. Check voor het plaatsen van het kunststof of aluminium kozijn de oude houten sponningen, zodat u zeker weet dat het gaat passen.

2: Plaatsen van nieuwe kozijn

Nu het oude houten kozijn is verwijderd wordt het tijd om het nieuwe exemplaar van kunststof of aluminium te monteren. Dit werk is erg precies en kost wat aandacht. Als eerste stap worden er gaten geboord in de spouwlat. Meet dit nauwkeurig af. De kunststof kozijnen moeten precies op deze gaten passen straks. Plak vervolgens de tochtrubbers in de muuropening. Dit zorgt ervoor dat het kunststof kozijn volledig luchtdicht is. Dan wordt het tijd om de nieuwe kozijnen te plaatsen. Hier komt een klushulp goed van pas! Zitten alle gaten in de spouwlat op de juiste plek, dan is het monteren van het nieuwe raamkozijn (of deurkozijn) een fluitje van een cent.

raamkozijn monteren

3: Afstellen

Wanneer het raamkozijn weer gemonteerd is kunnen de glaslatten en –platen weer teruggeplaatst worden. Het kan voorkomen dat een draaikiepraam nog wat klemt. Afhankelijk van het merk zitten er in het raamkozijn drie afstelschroeven. Deze schroeven regelen de hoogte en verticale afstemming van het raam. Door deze in- of uit te draaien stelt u het draaikiepraam af. Hoewel dit eenvoudig klinkt, is het juist afstellen van het raamkozijn best lastig. U doet er daarom goed aan om hiervoor een expert in te schakelen. Moeten uw kunststof kozijnen juist afgesteld worden en komt u er niet uit? Vul ons contactformulier in en ontvang meerdere offertes.

kozijnen vervangen

4: Afwerking

Dankzij het gebruik van tochtrubbers hoeft er aan de buitenkant niets afgewerkt te worden. De muren aan de binnenkant van de muur kunnen iets beschadigd zijn. Eventuele gaten worden opgevuld met purschuim en daarna gestuukt of geschilderd. Zowel het glas als het kozijn moeten netjes afgekit worden voor een strak resultaat. Gebruik hiervoor een kitspuit met kitpistool. Snijd de kitmond af, houd het pistool in een hoek van 30 graden en trek het voorzichtig naar u toe. Gebruik een natte vinger om het kit glad te strijken. Als er kit op uw vinger blijft zitten dan veegt u dit direct schoon met een natte doek.

Aandachtspunten

Het vervangen van een kozijn lijkt met behulp van dit stappenplan een eenvoudige klus, maar onderschat deze niet. Het is niet aan te raden om zelf uw kozijnen te vervangen als u weinig kluservaring heeft. Bovenstaand stappenplan betrof het vervangen van een raamkozijn. Wilt u een deurkozijn vervangen? Onthoud dan dat dit iets anders verloopt. Ook wordt hier niet ingegaan op het plaatsen van een stelkozijn. Heeft u hier vragen over of wilt u deze laten plaatsen? Vul dan ons contactformulier in.

Prijzen

De prijs voor het vervangen van kozijnen wordt voor een groot deel bepaald door de situatie. Laat u een raamkozijn of deurkozijn plaatsen? Wordt deze in de spouwmuur of in een houtskelet geplaatst? De prijzen voor een kunststof kozijn liggen (inclusief plaatsen) tussen de €700,- en €800,-. Houten kozijnen zijn iets prijziger. Hiervoor betaalt u gemiddeld tussen de €750,- en €900,-. Een derde optie is het monteren van aluminium kozijnen. Het voordeel van aluminium is dat het niet roest of rot, en dat het een modern en strakke uitstraling heeft. De prijzen hiervoor liggen wel iets hoger, namelijk tussen de €800,- en €900,-.

kozijnen plaatsen prijzen

Besparen? Gratis offertes!

Zoals u kunt zien lopen de prijzen voor nieuwe kozijnen nogal uiteen. Het vergelijken van verschillende vakmannen loont daarom altijd! Wilt u niet uw kozijnen zelf plaatsen, of heeft u hiervoor geen tijd? Laat dan een ervaren vakman uw kozijnen vervangen. Als u ons contactformulier invult dan krijgt u tot maximaal 5 offertes toegestuurd van kozijnen specialisten. De offertes zijn gratis en geheel gratis. Vergelijk behalve de prijzen ook het aanbod en de garantievoorwaarden. Doordat u zelf vergelijkt kiest u het bedrijf of de vakman die het best bij u past.