Zelf een traploper leggen: een stappenplan
Vergelijk gratis offertes van trapspecialisten & bespaar!
Traploper leggen
Met trapbekleding stopt u elke trede in een nieuw jasje om de trap af te werken naar uw stijl. Afhankelijk van het gekozen materiaal, krijgt u een strakke afwerking, zachte ondergrond of een onderhoudsvriendelijk geheel. Er zijn veel verschillende materialen om uw trap te bekleden. Benieuwd welke materialen er zijn?
Start nu uw gratis offerteaanvraag!
De meest voorkomende is een traploper. Dit zijn stukken tapijt die in het midden van de trede bevestigd worden. Een groot voordeel van deze variant is dat u een zachte ondergrond krijgt en een warme indruk creëert. Op deze pagina leggen we u in een aantal stappen uit hoe u zelf trapbekleding legt!
Zelf een traploper leggen
Een traploper kan op meerdere manieren geplaatst worden. De meest voorkomende variant is de variant waarbij de bekleding met naald en draad wordt aangebracht. Deze ambachtelijke manier van leggen is niet eenvoudig, daarom is het verstandig om hier de hulp van een ervaren stoffeerder voor in te roepen. Er zijn echter alternatieven om de traploper zelf te bevestigen. Door gebruik te maken van lijmen, nieten of spijkerlatjes is het bevestigen van de bekleding doorgaans een stuk eenvoudige. In vier stappen leggen wij u uit hoe u eigenhandig een traploper bevestigt. Heeft u behoefte aan assistentie? Van der Kolk hanteert scherpe prijzen voor trapbekleding. Vraag gerust een offerte aan via het formulier.
Stap 1 – Looplijnen uitzetten
Voordat u zomaar het tapijt gaat leggen, is het verstandig om eerst uit te meten waar de loper komt te liggen. De breedte van de loper is afhankelijk van de breedte van uw trap. Hebt u een gedraaide trap, meet dan vanuit de kortste hoek zodat er een gelijke lijn ontstaat. Gebruik hierbij een potlood zodat u de lijnen na het leggen weer uit kunt vegen.
Stap 2 – Ondertapijt leggen
Om uw tapijt zo lang mogelijk goed te houden is het raadzaam om een ondertapijt te leggen. Dit ondertapijt zorgt er ook voor dat de tapijtgaren rechtop blijven staan. De pletvorming wordt aanzienlijk minder.
Stap 3 – Knologen bevestigen
Nadat u de looplijnen hebt uitgezet en het tapijt hebt gelegd, kunt u de knologen gaan monteren. De knologen worden aan de linker- en de rechterkant van de traploper gemonteerd. Tussen de knologen wordt een traproede geplaatst.
Stap 4 – Installeren
Zodra u de knologen hebt geplaatst, kunt u de traploper per trede met roedes vast zetten. De roedes zijn in verschillende uitvoeringen te krijgen, onder andere van nikkel, chroom, edelstaal of messing. Zo past u de roedes aan bij uw interieur.
De bekleding wordt vastgezet doordat de traproede in de knologen wordt geschroefd. Bij een binnenbocht moet de loper naar binnen worden gevouwen en daarna aan het stootbord worden vastgenaaid.
Besparen op uw eigen traploper? Gratis offertes!
Een traploper leggen is een vakkundige klus en is niet weggelegd voor iedereen. Daarom wordt hier vaak een expert voor ingeschakeld.
Start nu uw gratis offerteaanvraag!
U krijgt zo snel mogelijk meerdere offertes om te vergelijken. Kies zelf de vakman met het beste aanbod om tot wel 40% op de kosten te besparen. De aanvraag is helemaal gratis en zonder verplichtingen.
Tapijt
Met tapijt heeft u veel mogelijkheden, er zijn namelijk talloze soorten tapijt. Daarnaast heeft u ook veel keuze uit de verschillende manieren waarop u het kunt leggen. Kiest u voor een traploper, maantjes of om de hele trap te bekleden? Met tapijt zit u altijd goed. Het is warm aan uw voeten en u heeft keuze om ook de zijkanten van de trap te bekleden.
Hout
Hout wordt veelal gebruikt om zijn warme kleuren. Voor de trapbekleders is het ook een gemakkelijk materiaal om mee te werken, het is namelijk gemakkelijk te bewerken. Het komt zelfs in bouwpakketten zodat ook u het zelf gemakkelijk kunt leggen. Hiermee bespaart u de kosten van de trapbekleders. Door de houten trapbekleding te bewerken met een laag antislip voorkomt u uitglijders.
PVC
PVC heeft een hoge slijtvastheid en is erg gemakkelijk schoon te houden. Het is nog niet erg populair, maar door het gemak van het leggen en de lage aanschafkosten wordt het steeds populairder. Het PCV is in verschillende kleuren te verkrijgen en de stootborden kunnen los besteld worden. Vervolgens kunt u de stootborden ook nog in de gewenste kleur verven.
Staal
Staal is een materiaal dat in combinatie met glas, hout of natuursteen een mooi resultaat geeft. Toch moet u met staal oppassen dat er geen krassen ontstaan, deze zijn namelijk niet meer te herstellen zonder zichtbare schade achteraf. Een voordeel van staal is dat het in verschillende kleuren te verkrijgen is. Staal geeft uw woning of pand een modern uiterlijk.
Natuursteen
Natuursteen dat straalt klasse uit en is één van de duurdere trapbekleding. Natuursteen is wel heel erg stevig en duurzaam. Het is wel een product dat erg glad is, er bestaan echter verschillende natuursteen uitvoeringen die minder glad zijn. Wilt u natuursteen laten leggen, dan moet er wel een betonnen ondergrond komen. Legt u die voor de klus, dan bespaard u op de totale investering.
Linoleum
Het komt niet vaak voor, het heeft echter wel veel voordelen. Linoleum is namelijk gemakkelijk schoon te houden en is in een handomdraai gelegd op zowel een dichte als open trap. Daarnaast is het geluiddempend en is het in veel verschillende kleuren te verkrijgen. Vooral als u kleine kinderen thuis heeft is linoleum een uitkomst.
Beton
Beton wordt steeds meer gebruikt en is erg gemakkelijk om mee te werken. U kunt beton afwerken met andere materialen zoals tapijt, tegels of hout. Maar van zichzelf heeft beton ook een mooie uitstraling, of het nu ruw, gepolijst of glad is. Beton is erg duurzaam en gemakkelijk schoon te houden.
Metaal
Een metalen trap is niet voor iedere woning weggelegd. Metaal is erg luidruchtig en zit in de hoogste prijsklasse. Voor bedrijven of kantoren is dit echter wel ideaal. Het is gemakkelijk te leggen en schoon te houden. Metaal is verder nog zeer slijtvast, wat veel geld bespaard op de langere termijn.
Laminaat
Naast dat laminaat gebruikt wordt voor uw vloer, kan het ook goed gebruikt worden om uw trap mee te bekleden. Heeft u reeds al een laminaatvloer, dan is het voor de afwerking mooi om ook uw trap te voorzien van laminaat. Het is wel verstandig om een antislip rand te voorzien op uw treden. Laminaat kan namelijk erg glad zijn. Afhankelijk van het gekozen materiaal kan laminaat ook zeer isolerend werken.
Kurk
Een kurken vloerbedekking voor uw trap kent vele voordelen. Zo is het materiaal erg isolerend, betaalbaar, geluiddempend en milieuvriendelijk. Kurk kan gelijmd of vastgeklikt worden met een kliksysteem op uw treden. Er zijn echter ook een aantal nadelen, na enige tijd zullen er inloopplekken ontstaan en verkleurd het kurk. Dit is weg te werken door er een tapijtje over te leggen. Het kurk zal dan niet meer zichtbaar zijn, wat van zichzelf toch een mooie uitstraling heeft.
Nieuwe zijkanten
Naast het leggen van trapbekleding is het ook mooi om de zijkant van de trap mooi te bewerken. Met hout of een likje verf maakt u van uw trap een mooi geheel. Tevens werken de zijkanten van de trap als stootborden. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om nieuwe trapleuning te laten plaatsen.
Verlichting
Voor in de avond of de donkere dagen is het fijn om toch uw traptreden goed te zien. Het is daarom mogelijk om verlichting onder de traptreden te laten plaatsen. Uw nieuwe trap zal goed zichtbaar zijn voor iedereen. In plaats van verlichting onder uw treden, kunt u er ook voor kiezen om kleine spots in de stootborden aan de zijkant van de trap te monteren.