Traprenovatie kosten

Wilt u uw trap laten renoveren en bent u benieuwd naar de kosten? Een renovatie is in de meeste gevallen een grote investering, maar wel een belangrijke. Dankzij het aanbrengen van trapbekleding of een nieuwe laag verf is de kans op valpartijen een stuk kleiner en u verhoogt daarmee de veiligheid van uw trap. Daarnaast transformeert u de standaard betonlook in een handomdraai dankzij klassiek houten trapbekleding. Voordat u gaat renoveren wilt u natuurlijk weten wat u hiervoor gaat betalen. Nieuwsgierig naar de exacte prijs?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

De totale prijs is afhankelijk van een aantal factoren, die staan hieronder beschreven. Doordat u de prijzen van diverse aanbieders vergelijkt weet u zeker dat u niets teveel betaalt!

traprenovatie kosten

Benieuwd naar de prijzen en mogelijkheden?

Vraag gratis traprenovatie offertes aan en bespaar tot wel 30% op de totaalprijs!

Wat kost een traprenovatie gemiddeld?

Een traprenovatie wordt door veel klanten beschouwd als een flinke investering. In sommige gevallen is het, vanwege de veiligheid, toch echt nodig om de trap te renoveren. Het is logisch dat u van tevoren graag wilt weten waar u aan toe bent. Ook met een klein budget is het mogelijk om uw trap volledig te renoveren. Met behulp van trapbekleding of overzettreden, bijvoorbeeld. Een gemiddelde traprenovatie kost tussen de €900,- en €3.500,-. Een open, rechte trap is over het algemeen de meest voordelige optie, omdat hier minder materiaal voor nodig is. Wilt u zoveel mogelijk op de kosten besparen? Laat de traptreden dan bekleden met trapbekleding van laminaat of tapijt. Het stofferen van uw trap kan namelijk al vanaf €900,-, bij een open trap. Een complete traprenovatie met overzettreden van laminaat kan vanaf €2.300,-, bij een gesloten trap.

Welke vorm heeft de trap?

Eén van de belangrijkste prijsbepalers is het model van de trap. Een belangrijke vuistregel is: hoe meer materiaal er bij de productie gebruikt wordt, hoe hoger de kosten.

Een rechte molenaarstrap is bijvoorbeeld de meest voordelige optie, omdat dit model nou eenmaal minder materiaal vereist. Gaat het om een variant met een kwartslag erin?

Dan lopen de prijzen al wat hoger op. Een gemiddelde trap heeft 13-14 treden. Als uw huidige trap meer heeft, dan zal de prijs in de meeste gevallen nog verder oplopen.

Kosten traprenovatie

Type traprenovatie (gesloten trap) Gemiddelde totale kosten, inclusief montage
Zandstralen €30,- tot €40,- per vierkante meter
Schilderen / oliën €350,- tot €750,-
Traprenovatie tapijt Vanaf €1.400,-
Traprenovatie laminaat Vanaf €2.300,-
Traprenovatie vinyl / PVC Vanaf €2.500,-
Traprenovatie eiken hout Vanaf €3.500,-

* Wij zijn van een gesloten trap, met 13-14 treden uitgegaan. De totaalprijs is inclusief materiaal, montage en btw.

Prijsbepalers

Bij de aanschaf van een nieuwe trap, of bij de oriëntatie op een traprenovatie, zijn er een aantal factoren die de totale prijs beïnvloeden:

  • De vorm van de trap: is deze open of gesloten, is het een recht of gedraaid model, hoeveel treden heeft het?
  • Om welke traprenovatie gaat het?
  • Wat zijn de kosten van de overzettreden?
In principe kunt u ervan uitgaan dat ongeveer 65% van de kosten worden bepaald door de arbeidskosten. Omdat het arbeidsloon verschilt per bedrijf is het belangrijk om diverse offertes met elkaar te vergelijken, zodat u zeker weet dat u de juiste prijs betaalt.

Wat voor soort traprenovatie is het?

Laat u niet een nieuw trapmodel plaatsen, maar wilt u de oude renoveren? Er bestaan verschillende manieren waarop u de traprenovatie kan uitvoeren. Welke methode u laat uitvoeren is uiteraard van invloed op de kosten. Heeft u een houten model? Dan kunt u ervoor kiezen om deze te renoveren door het oppervlak te schuren en schilderen. Het zandstralen van het oppervlak kost gemiddeld €30,- tot €40,- per vierkante meter. Dit is een noodzakelijke basis voor het verven of oliën van de traptreden. Het schilderen kost in totaal gemiddeld €350,- tot €750,- en is daarmee een relatief voordelige keuze. U kunt er echter ook voor kiezen om de trap te bekleden. Tapijt, laminaat, PVC of echt hout zijn populaire keuzes voor de trapbekleding. De kosten worden hierbij grotendeels beïnvloedt door de keuze voor het materiaal. Zo ligt de prijs van tapijt (inclusief montage) gemiddeld rond de €1.400,- terwijl de prijs van laminaat oploopt tot ongeveer €2.300,-.

Uw traptreden bekleden met laminaat of echt eikenhout?

Vraag eenvoudig gratis traprenovatie offertes aan en bespaar tot wel 30% op de kosten!

Kosten van de overzettreden

Bent u de betonlook van uw betonnen treden zat? Dan is het aanbrengen van overzettreden één van de meest voordelige manieren om een traprenovatie uit te voeren. Dit zijn ‘kant-en-klare’ treden die over uw bestaande traptreden geplaatst worden. De kosten hiervan zijn grotendeels afhankelijk van de materiaalkeuze. De meeste trappenmakers werken met overzettreden van laminaat, tapijt, vinyl of eikenhout. Hiervan is laminaat de meest voordelige optie. Per overzettrede betaalt u ongeveer €125,-, inclusief de montagekosten. Overzettreden van tapijt kosten ongeveer €135,- per stuk en de vanafprijs van vinyl ligt rond de €145,- per stuk. Eikenhout is de meest kostbare keuze. Hiervan liggen de vanaf prijzen rond de €160,- per overzettrede.

Materiaalsoort overzettrede Gemiddelde vanafprijs, inclusief plaatsing en btw
Laminaat €125,- per trede
Tapijt €135,- per trede
PVC/vinyl €145,- per trede
Eiken €160,- per trede
trap schilderen prijs

Kosten trap schilderen

Het schilderen of oliën van de trap is de meest voordelige vorm van een traprenovatie. In de meeste gevallen zal u dit moeten combineren met het zandstralen van uw trap, zodat er op een egaal vlak geschilderd kan worden. De totale prijs van het schilderen ligt tussen de €350,- tot €750,-. Zandstralen kost u daarnaast €30,- tot €40,- per vierkante meter.

traprenovatie met tapijt prijzen

Prijzen traprenovatie met tapijt

Wilt u liever niet schilderen, maar kiest u ervoor om uw traptreden te bekleden? Stofferen met tapijt blijft populair omdat deze trapbekleding warm en zacht aanvoelt, geluidsisolerend werkt en relatief voordelig is. Kiest u voor overzettreden van tapijt? Bij een gemiddelde trap van 13 treden betaalt u ongeveer €1755,- in totaal. Dat is inclusief het bekleden van de stootborden.

traprenovatie hout kosten

Kosten traprenovatie met hout

Hout is nog altijd een populaire keuze, maar relatief prijzig. Gelukkig bestaat er de mogelijkheid om uw betonnen traptreden te bekleden met trapbekleding van echt hout. De prijs is afhankelijk van het soort hout, maar de meeste klanten kiezen voor echt eikenhout. Als u het gehele model laat bekleden liggen de kosten tussen de €2.080,- en €3.500,-.

traprenovatie laminaat prijzen

Kosten traprenovatie met laminaat

Een andere optie is laminaat. Dit is enigszins vergelijkbaar met echt hout, maar dan voordeliger. Dit is verkrijgbaar in diverse kleuren en motieven, waardoor het wel oogt als hout, maar u bent een stuk voordeliger uit. Voor een gemiddelde trap van 13 treden betaalt u ongeveer €1.625,- tot €2.300,-, dat is inclusief materiaalkosten en de montage.

Kosten traprenovatie met vinyl / PVC

PVC en vinyl hebben veel overeenkomsten. Beide materialen zijn verkrijgbaar in diverse motieven en patronen, waardoor ook dit een goede keus is om echt hout mee na te bootsen. De prijs is, net als de prijzen van laminaat, toch een stuk voordeliger dan dat van hout. Wilt u de trap met trapbekleding van PVC of vinyl laten stofferen? Reken dan op een totale prijs van ongeveer €1.885,- tot €2.500,-.

Extra opties bij de traprenovatie

Wanneer u kiest voor een traprenovatie, dan kunt u eventueel kiezen voor extra opties. Deze verhogen de veiligheid en verbeteren het aanblik van de traptreden, maar zijn niet perse noodzakelijk. Een trapleuning wordt in de meeste gevallen echter wel aangeraden, zeker wanneer er kleine kinderen in huis rondlopen of als u slecht ter been bent. Exclusief montage kost dit gemiddeld €50,- tot €100,- per trap. Steeds meer klanten kiezen daarnaast voor trapverlichting. Dit is verlichting langs de treden of aan de wand, waardoor de traptreden oplichten. Zo kan u in het donker altijd zien waar u loopt. De kans op uitglijden is daarmee een stuk kleiner. Gemiddeld kan u rekenen op €10,- tot €40,- per lichtpunt. Loopt u het liefst de hele dag op sokken? Dan is het misschien verstandig om een anti-slip strip of een trapmat op de treden aan te brengen. De anti-slip strip is verkrijgbaar vanaf €3,- tot €15,- per vierkante meter en de trapmat kost ongeveer €20,- tot €65,- per mat.

Extra optie bij traprenovatie Uitleg Gem. prijs, excl. montage
Trapleuning Veiligheid en houvast €50,- tot €100,- per trap
Verlichting Uitstraling en veiligheid €10,- tot €40,- per lichtpunt
Anti-slip strip Voorkomt uitglijden €3,- tot €15,- per meter
Trapmat Voorkomt uitglijden €20,- tot €65,- per mat

Kosten van een doe-het-zelf traprenovatie

Heeft u een klein budget maar wilt u toch een traprenovatie uitvoeren? Dan zijn er diverse doe-het-zelf mogelijkheden om aan de slag te gaan. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om eigenhandig het oppervlak te schuren en schilderen. Houd hierbij wel rekening met het feit dat het schuren met de hand veel meer tijd kost dan wanneer u het laat zandstralen. Daar komt bij dat u waarschijnlijk meerdere lagen verf moet aanbrengen, dus een doe-het-zelf traprenovatie is niet in een paar werkdagen klaar. Wilt u toch zelf aan de slag? Verf de treden dan om en om, zodat u nog gewoon naar boven en beneden kan lopen. Wilt u liever stofferen? In menig bouwzaak zijn diverse overzettreden verkrijgbaar. Houd hierbij wel rekening met het feit dat u deze in de meeste gevallen zelf nog op maat moet snijden of zagen. Ook is het van groot belang dat u de overzettreden goed monteert, omdat u anders de kans op uitglijden juist vergroot.

prijs trapbekleding

Handige bespaartips

Wilt u uw traprenovatie door een vakman laten uitvoeren en toch zoveel mogelijk besparen? Dat is zeker mogelijk! Allereerst is het mogelijk om tot 30% op de totale kosten te besparen door simpelweg meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken. De totale prijs bestaat voor 65% uit de arbeidskosten, en deze verschillen per bedrijf. Vraag daarom snel meerdere gratis offertes aan. Een andere manier om te besparen is door zoveel mogelijk voorbereidende werkzaamheden zelf uit te voeren. Verwijder zelf bijvoorbeeld alle bestaande trapbekleding zodat de vakman dit niet meer hoeft te doen.

offerte voor traprenovatie

Gratis offertes aanvragen!

Het renoveren van uw trap is erg belangrijk om de goede kwaliteit te behouden en om uw veiligheid te garanderen. Merkt u slijtage op de traptreden? Kies er dan voor om zo snel mogelijk te renoveren door middel van het aanbrengen van trapbekleding of door te schilderen. Bent u inmiddels overtuigd en wenst u een inzicht in de prijzen voor het renoveren? Neem dan contact met ons op. Ons landelijk dekkende netwerk werkt samen met specialisten uit uw regio. Wij sturen u daarom tot wel 5 gratis offertes, zodat u deze zelf kan vergelijken. Dankzij deze werkwijze heeft u de mogelijkheid om tot wel 30% van de totale kosten te besparen!