Raamkozijnen

Nieuwe raamkozijnen laten plaatsen is een flinke investering. Het is dus van belang dat u de verschillende materiaalsoorten goed overweegt. Kiest u bijvoorbeeld houten, kunststof of aluminium kozijnen? Elk materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Wilt u meer weten over deze materiaalsoorten, het onderhoud en de plaatsing? Lees dan snel verder. Bent u ook benieuwd naar de exacte prijs van het plaatsen van raamkozijnen?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Wanneer u Van der Kolk trappen en kozijnen inschakelt weet u zeker dat u nooit teveel betaalt. Wij zijn een netwerk van vakmannen. Bij een prijsaanvraag krijgt u dus meerdere offertes toegestuurd van aanbieders uit uw regio. U kiest dus altijd de aanbieder die het beste bij u past.

raamkozijnen

Tijd voor een nieuw raamkozijn? Vergelijk gratis offertes!

Uw bestaande raamkozijnen vervangen voor houten, kunststof of aluminium? Van der Kolk helpt u graag.

De voordelen van onze dienstverlening

  • U ontvangt snel een reactie
  • Bespaar door gratis offertes te vergelijken
  • Het aanvragen van offertes is gratis en vrijblijvend
  • Altijd een vakman uit de buurt

Hout of kunststof?

De meeste mensen komen voor de keuze te staan: kiezen we hout of kunststof? Deze keuze is niet gemakkelijk. Veel mensen vinden hout onovertrefbaar op het gebied van gevoel en uiterlijke kenmerken.

Vroeger kon u een kunststof raamkozijn herkennen aan de witte kleur en de gladde uitstraling. De kwaliteit was zo’n twintig jaar geleden niet optimaal. De kozijnen waren inbraakgevaarlijk, ze verkleurden en waren niet erg isolerend. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer aan de orde.

Een kunststof raamkozijn kunt u bijna niet meer van hout onderscheiden. Het reliëf is gelijk en het hang- en sluitwerk is identiek. Het grootste voordeel van kunststof kozijnen is het onderhoudsvrije aspect. Schilderen en onderhoud is niet meer nodig. Dat bespaart een hoop tijd en geld.

Aluminium raamkozijnen

Naast hout en kunststof kunt u aluminium ook in uw overweging meenemen. Het zijn stevige en elegante kozijnen.

De levensduur is gemiddeld 40 jaar. Het is vormvast materiaal en inbraak- en brandwerend.

Daarnaast zijn de aluminium raamkozijnen onderhoudsarm. Het raamkozijn is vochtbestendig en roest niet. De voornaamste reden waarom mensen aluminium kiezen is omdat het een luxe, elegante uitstraling heeft.

Denk wel goed na over de kleur: aluminium is niet overschilderbaar. Het nadeel is toch wel de prijs. Doordat het productieproces erg arbeidsintensief is, zijn de kosten relatief hoog.

Raamkozijnen schoonmaken

Het schoonmaken en onderhoud van raamkozijnen heeft invloed op de levensduur. Uw kozijnen krijgen het hele jaar te maken met de weersinvloeden. Deze factoren hebben invloed op de glans, kleur en de duurzaamheid van uw raamkozijn. Uw raamkozijnen van tijd tot tijd schoonmaken verlengt de levensduur. Uiteraard heeft het materiaal van de raamkozijnen een grote invloed op de mate van onderhoud. Het is verstandig dat u het houten raamkozijn jaarlijks laat schoonmaken. Dit zorgt ervoor dat het hout- en schilderwerk langer meegaat. Gebruik een sopje met warm water en een zachte doek voor het schoonmaken van de raamkozijnen. Daarnaast moeten houten kozijnen eens in de vijf tot zeven jaar geschilderd worden. Kunststof raamkozijnen hebben weinig onderhoud nodig. Eén keer per jaar schoonmaken is voldoende. Bij sommige kunststof raamkozijnen is het handig dat u ze van een laag wax voorziet. Hierdoor hecht het vuil minder snel aan het raamkozijn. Dat is bij de aluminium raamkozijnen ook het geval.

Houtrot en ander onderhoud

Tijdens de jaarlijkse schoonmaakbeurt kunt u meteen de raamkozijnen controleren op zwakke punten en houtrot. Wanneer u niets doet aan deze zwakke punten kan daar houtrot ontstaan. Dit voorkomt u als u tijdig ingrijpt. Het is mogelijk dat men nieuwe houtdelen in uw houten kozijnen plaatst als er houtrot aanwezig is. Is er veel houtrot aanwezig? Dan is het soms verstandig dat u nieuwe houten, kunststof of aluminium kozijnen laat maken.

raamkozijn plaatsen

Zelf een raamkozijn plaatsen

Een doorgewinterde doe-het-zelver kan soms zelf het houten raamkozijn monteren. Wilt u uw raamkozijn aan een stelkozijn monteren? Schakel dan altijd een expert in. Het plaatsen van kozijnen is vakwerk, overweeg dus altijd of u voldoende kluservaring heeft. In het onderstaande stappenplan ziet u grofweg welke stappen u moet doorlopen. Allereerst moet u voorzichtig de oude, houten kozijnen verwijderen.

Voorbereiding

Boor gaten in de spouwlat. Het houten raamkozijn wordt aan deze lat bevestigd. Besteed veel aandacht aan het meten, want de raamkozijnen moeten natuurlijk perfect op de gaten passen. Vervolgens plakt u tochtrubbers in de muuropening, zodat alles na plaatsing luchtdicht is. Het kozijn houdt de tochtstrips op hun plek.

Plaatsing en afwerking

Nu de voorbereiding is gedaan is het tijd dat u het (houten) kozijn monteert. Schroef het houten raamkozijn vast en controleer of alles goed en strak is gemonteerd. Besteed nu tijd aan het dichtkitten van de aanwezig gaten. U kunt hiervoor purschuim of kit gebruiken. Zorg ervoor dat u alles netjes dicht, zodat er geen tocht via de spouw omhoog kan komen. Vervolgens werkt u alles naar wens af door het raamkozijn af te timmeren. Meer informatie over raamkozijnen? Of laat u de plaatsing toch liever over aan een kozijn expert? Vul dan het contactformulier in.